Reuma en voeten

Voetverzorging bij reumapatiënten vereist extra zorg. De voeten zijn extra kwetsbaar en vaak extra gevoelig. Hieronder meer over de reumatische voet en de reden waarom pedicure daarvoor speciaal gecertificeerd moeten zijn.

Reumatische voeten vereisen extra zorg

De voeten van reumapatiënten zijn vaak extra gevoelig door:
gewrichtsontstekingen
slijmbeursontstekingen
‘slijtage’ in de gewrichten
standveranderingen.

Algemene adviezen voor de reumapatiënt:

Doe dagelijks enige voetoefeningen om uw gewrichten soepel te houden ( ‘rust roest’) laat uw voeten behandelen door een professionele pedicure aangesloten bij ProVoet met de aantekening “Reumatische Voet.”

Wanneer gaat een reumapatiënt naar een pedicure?

Door het dunner worden van het vetkussen onder de bal van de voet, een afwijkende stand van de voet en/of tenen en niet goed passend schoeisel treedt er aan de voeten vaak een ongewenste eelt- en likdoornvorming op. Door een beperkte bewegingsvrijheid en/of doordat de tenen herhaaldelijk in de verdrukking komen bij te weinig ruimte in de schoen, krijgt men ook te maken met nagelafwijkingen zoals:
brokkelige nagels
eeltvorming onder de nagels
‘schuurpapier’ nagels (ondoorzichtig, ruw, bros en gespleten)
verkleuringen van de nagel.
Experimenteer niet zelf en laat uw voeten verzorgen door een professionele pedicure aangesloten bij ProVoet. De pedicure kan u ook advies geven op het gebied van huidverzorgingsmiddelen en een juiste schoenkeuze. Tevens kan de pedicure u adviserend doorverwijzen naar de huisarts, specialist of podotherapeut.

Vergoeding

Als u als reumapatiënt naar een pedicure gaat met aantekening “Reumatische Voet” dan kunt u in sommige gevallen in aanmerking komen voor een vergoeding (tegemoetkoming) van de behandelingskosten. Informeer van te voren bij uw zorgverzekeraar.

Voor meer informatie kijkt u op: http://www.reumafonds.nl
http://www.reumabond.nl